Välkommen till vårt webbinarium med 2 föreläsningar onsdag 26 april kl. 14:30-16:15
Smakinlärning hos små barn - varför det är viktigt att barn lär sig tycka om bittra och syrliga smaker
Det finns många utmaningar och svårigheter i att lära sig äta. Allt från timing, vad föräldrar introducerar och hur maten erbjuds. De sura och bittra smakerna är något många föräldrar undviker att ge sina små barn för att de ger helt andra ansiktsuttryck än söta smaker. Smakträning tidigt i livet kan ge bättre förutsättningar för att äta mer varierat i framtiden. Däremot finns det få verktyg hur föräldrar kan applicera detta och få stöd i hur de hanterar barnens ansiktsuttryck vid smakinlärning. Ulrica kommer berätta om forskningen inom området och hur dom gjorde i OTIS studien och matens sensoriska egenskaper.
Om föreläsaren:
Ulrica Johansson är Medicine Doktor i Pediatrik och anknuten forskare vid Umeå universitet. Hon är i grunden leg. Dietist och arbetat inom barnsjukvården och ätstörningsvården. Numera arbetar hon i sitt eget företag för att vara en länk mellan akademin och samhället för att nå ut med kunskaper kring mat, hälsa och hållbarhet.
Små barns ätande - Hur bidrar föräldrar och barn?
Barn är olika från början och det kan tidigt spegla sig i deras inställning och förhållande till mat. Hur föräldrar bemöter och hanterar barn i matsituationen, så kallad lyhördhet, bidrar också till små barns ätande. En viktig faktor i barnets tidiga utveckling är regleringsförmågan som i matsituationen handlar om hur barnet lär sig att styra intaget av mat. Samspelet mellan barn och föräldrar blir därför viktigt för hur barn lär sig att äta. Hur regleringen av födointag utvecklas tidigt kan bidra till hur barnets tillväxt utvecklas på längre sikt. Lene presenterar aktuell forskning och hur den kan användas i förebyggande arbete med barn och föräldrar.
Om föreläsaren:
Lene Lindberg är docent i psykologi och lektor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Lene är anställd som psykolog i Region Stockholm där hon arbetar med utveckling och utvärdering av insatser inom bland annat barnhälsovården.